‘U zorgt voor de koffie, wij voor de Cake’ #1

Onder dat mom gingen wethouder Arjan Kraijo, Marco van de Esschert en Patricia Groenewoud in juni langs bij inwoners van Alblasserdam die op een of andere manier overlast ondervinden van bezoekers aan Kinderdijk of er juist van profiteren. Naast de drie huiskamerbezoeken werd er ook een bewonersavond en een avond met de ondernemers van Alblasserdam georganiseerd.

Maar zij kwamen natuurlijk niet alleen voor de koffie. De bedoeling van de huiskamerbezoeken is om in petit comité (6 tot 8 inwoners) bij een bewoner thuis samen met een aantal buurtgenoten het gesprek aan te gaan: Hoe is het nu in dit deel van Alblasserdam, bij jou in de buurt? En wat zie je als van belang voor het toekomstperspectief Kinderdijk op de korte, middellange en lange termijn?

Het eerste gesprek vond plaats langs de Liesgras in de wijk Blokweer. Na de hartelijke ontvangst door de gastheer werd de koe bij de horens gevat en de pijn op tafel gelegd. Een greep uit de reacties:

“Waarom moet Alblasserdam de problemen van een ander oplossen?”

“Overnachten met campers is echt een probleem bij ons in de buurt”

“Waarom geen bewegwijzering voor bezoekers Kinderdijk via Oud Alblas?”

“Bewoners hebben geen belang bij groei van aantal bezoekers aan Kinderdijk”

“Er zijn te weinig campings in de buurt”

“Waarom geen entree Kinderdijk aan de oostzijde van Alblasserdam?”

Gebiedsperspectief en visitormanagement
Arjan Kraijo vertelt de inwoners dat er momenteel wordt gewerkt aan een gebiedsperspectief Kinderdijk. In dit gebiedsperspectief wordt een visie voorgesteld voor de korte, middellange en lange termijn in relatie tot de omgeving en met een juiste balans tussen toerisme, recreatie, wonen, bedrijvigheid, natuur, milieu en bereikbaarheid van dit deel van de regio. Daarnaast is er gestart met visitormanagement. Parkeren op afstand voor de individuele bezoeker die met de auto komt, en vervolgens met shuttlebussen naar het Werelderfgoed.

Wat goed dat de gemeente langskomt
De inwoners van Liesgras spraken zich erg positief en waarderend uit over de komst van de wethouder en medewerkers van gemeente Alblasserdam. En dus gaan Arjan, Marco en Patricia vol nieuwe energie, ideeën en de tips van de buurtbewoners van Liesgras naar het volgende huiskamerbezoek.