Verlichting maakt oversteek waterhalte veiliger

Toeristen die vanaf de waterhalte de Lekdijk oversteken naar het Werelderfgoed Kinderdijk zijn vanaf december nog beter zichtbaar voor het verkeer. Langs het zebrapad worden ledlampen geplaatst in het wegdek.

De signaalverlichting is te bedienen met een drukknop en brandt dus alleen op het moment dat er daadwerkelijk wordt overgestoken. Gemeente Molenlanden heeft daarvoor gekozen omdat dit meer opvalt dan wanneer de verlichting continu aanstaat. Mocht blijken dat de drukknop niet voldoende werkt, dan kiest Molenlanden alsnog voor een andere methode.

Overstekende toeristen vanaf de waterhalte leveren al langere tijd onveilige verkeerssituaties op. Daarom is vorig jaar een prijsvraag uitgeschreven om de entree vanaf het water veiliger te maken. Het winnende ontwerp, toegang via een sluiskoker, wordt momenteel uitgewerkt in een plan en onderzocht op waterveiligheid.

In de tussentijd zijn diverse aanpassingen gedaan om de verkeersituatie zo veilig mogelijk te maken. Een wegversmalling is in 2018 weer teruggedraaid. In plaats daarvan ligt er een drempel. De signaalverlichting is voor nu de laatste mogelijkheid om de veiligheid te verbeteren, zonder dat dit effect heeft op de doorstroming.

Gerelateerd project