‘Trek niet meer toeristen, maar verhoog kwaliteit’

Verhoog de kwaliteit van het bezoek, maar trek niet meer toeristen. Dat is in een notendop het toekomstbeeld van de molenaars in het werelderfgoed, die zich verenigd hebben in een bewonerscommissie. Deze visie deelden ze in een huiskamergesprek op 27 mei met wethouder Arco Bikker.

Nog belangrijker is een goede samenwerking met gemeente Molenlanden en SWEK. Nu voelen ze zich nog te vaak overvallen door plannen en zien ze hun belangen onvoldoende gewaarborgd. “Hoe kunnen wij er structureel voor zorgen dat we in een vroegtijdig stadium worden betrokken?”

Sinds april is een visitormanagementplan van kracht, dat vooral bedoeld is om de verkeers- en parkeerdruk te verlichten. Zo rijden er onder meer pendelbusjes op drukke dagen vanaf aangewezen parkeerterreinen buiten Kinderdijk. Het daarvan effect is nog niet zo groot, vindt de bewonerscommissie. “Op drukke dagen duurt het een half uur langer om Kinderdijk uit te komen.”

Wie geen gebruik maakt van pendelbussen, rijdt op navigatie. “Mensen volgen dat gewoon. Dus dat vang je met borden of bussen niet af.“  Hoewel ze worden verwezen naar Nieuw-Lekkerland bij een volle parkeerplaats tegenkwamen, nemen ze soms een afslag te vroeg naar Overwaard. “Het gebeurde wel eens dat ik even in mijn auto wilde stappen en vervolgens met vier campers stond te praten en een half uur voor verkeersregelaar speelde”, zegt een van de molenaars.

De bewoners denken dat je veel op kunt lossen door de auto’s buiten het gebied kunt laten. “Nu staat er op de site: kom gerust met je auto, want je kunt vlakbij de molen parkeren. We kunnen mensen echt wel tegenhouden. Om auto’s te weren, moet je over naar een ander parkeerbeleid Kinderdijk-breed.” Het vervoer over water is wel goed geregeld vinden ze. De bussen noemen ze nog steeds ‘gedoe’.

Lees hier het volledige verslag