‘Omwonenden Kinderdijk moeten prioriteit zijn’

Nieuw-Lekkerland ligt op steenworp van de molens van Kinderdijk en wie er heen rijdt of weggaat, heeft maar weinig routes om uit te kiezen. De Lekdijk stopt op tijdens toeristische hoogtijdagen en spitsuren en daar hebben de Nieuw-Lekkerlanders dan ook het meeste last van. Dat zeggen de bewoners aan wethouder Arco Bikker tijdens een van de huiskamergesprekken in Molenlanden in juni.

“Iedereen is welkom. We boycotten dan ook niet het toerisme, maar we moeten wel wijze oplossingen zoeken om de bottleneck Kinderdijk anders in gaan kleden, merkt een bewoner van de Lekdijk op.” Prioriteit in het beleid moeten de omwonenden zijn, is zijn oproep aan Arco Bikker. “Je moet er als gemeente alle moeite voor doen om te zorgen dat ze geen hinder hebben van het toerisme in Kinderdijk.”

Parkeerterrein Westrand
Tot nog toe heeft hij zelf een negatieve ervaring met de gemeente na de bewonersavond met de presentatie van de plannen voor een parkeerterrein voor bussen en campers aan de Westrand (ter hoogte van de Hoogaarslaan).” Toen hebben we alternatieve ideeën aangereikt, waarop ons beloofd is dat we verder geïnformeerd zouden worden. Niks meer gehoord, tot het moment dat er ineens een bosje gekapt werd. De voorbereidingen zijn dus al in gang gezet.” De bewoners hebben over dit onderwerp inmiddels een gesprek gepland met wethouder Quik.

Bewoners snappen dat de gemeente snel stappen wil maken, maar het is wel handig om hen erbij te betrekken. “Iets eerder en meer communiceren is belangrijk. “ David Louwerse, die als programmamanager Gebiedsperspectief ook aangeschoven is bij het gesprek, erkent dat. “Er lagen op een gegeven moment ook heel veel plannen, dat is ook lastig te communiceren. Het terrein aan de Westrand van Nieuw-Lekkerland ligt deels vrij om te gebruiken. De bedoeling is dat het een nette touringcarparkeerplaats wordt met goede voorzieningen. Dat plan wordt nu verder uitgewerkt, zegt David.

De bedoeling is om een afrit vanaf de Lekdijk te maken, zodat bewoners zo min mogelijk last hebben van het verkeer naar het terrein. Er wordt geopperd om een buffer in de vorm van een groenstrook tussen dijkbewoners en parkeerterrein te laten. Vanaf volgend jaar moet het terrein gebruikt kunnen worden. De locatie aan Vletstraat wordt dan overbodig.

Lees hier het complete verslag