Maatregelen geven meer grip op bezoekersstromen

Politie, boa’s, gemeenten Alblasserdam en Molenlanden, Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) en inwoners zijn eensgezind. De pendeldienst, extra parkeerplaatsen en het parkeerverwijssysteem hebben zichtbaar effect. Het was dit seizoen op de meeste dagen makkelijker parkeren in het dorp voor Kinderdijkers.

Daardoor is er meer vertrouwen dat er oplossingen zijn die werken. Dat blijkt uit de evaluatie van het Visitormanagementplan 2019. Doel van het plan is om bezoekersstromen over de weg beter te sturen, de verkeersveiligheid te verbeteren, en de verkeersoverlast te verminderen. Tegelijkertijd moeten bezoekers van het molengebied wel op een ‘werelderfgoedwaardige’ ontvangst kunnen rekenen.

Pendelen en extra parkeerruimte
Zo reed van april tot augustus dit jaar op piekdagen een pendeldienst tussen een nieuw parkeerterrein in het Alblasserdamse Havengebied, een tijdelijke camperparkeerplaats in Nieuw-Lekkerland en het molengebied. Een dynamisch en vast parkeerverwijzingssysteem wees toeristen de juiste route naar beschikbare parkeerplaatsen. Op het terrein van Jan de Lange BV aan de Veerweg in Nieuw-Lekkerland kwam een parkeerterrein voor touringcars.

Zowel de leefbaarheid (beschikbaarheid van parkeerplaatsen) als de verkeersveiligheid verbeterden op het moment dat de shuttlediensten werden ingezet. Bewoners merkten pas echt het verschil toen er op twee momenten in het seizoen wat misging.

Voor het volgende seizoen zien de Kinderdijkers de busjes het liefst tot eind augustus doorrijden. De SWEK en gemeenten gaan in aanvulling hierop alternatieve vervoersmogelijkheden onderzoeken, zoals OV-bus, fietsverhuur en vervoer over water via Noord en Alblas.

Parkeerverwijzingssysteem
Het parkeerverwijzingssysteem wordt in het komende seizoen waar mogelijk verder verfijnd en aangepast op de plekken waar het nog niet voldoende werkt, zoals de verwijsborden naar de parkeerplaats aan de Vletstraat. Deze staan nu nog te ver uit elkaar, blijkt uit de evaluatie.

Parkeercapaciteit
Ook de parkeercapaciteit krijgt nog geen hoog rapportcijfer. Op piekdagen zijn de honderdtwintig parkeerplaatsen in het Havengebied Alblasserdam niet voldoende. Voor de touringcars is er op drukke dagen evenmin genoeg plek aan de Veerweg. De gemeente Molenlanden zoekt naar mogelijke uitbreiding of alternatieve terreinen. Zo zijn er plannen om een parkeerterrein voor campers en bussen aan te leggen aan de westrand van Nieuw-Lekkerland. Het IHC-terrein blijft ontzettend belangrijk om het aantal parkerende bezoekers in de weekenden  op te kunnen vangen.

Bermparkeren
Wanneer er echt nergens anders plek is, stallen bezoekers hun auto aan de Lekdijk. Daarmee veroorzaken ze verkeersopstoppingen en onveilige situaties. De gemeente Molenlanden is daarom van plan paaltjes in de berm te plaatsen op het moment dat er voldoende parkeergelegenheid is gerealiseerd.

De evaluatie van de maatregelen in 2019 wordt meegenomen bij de uitwerking van het Visitormanagementplan 2020. Dat moet aan het einde van dit jaar klaar zijn.