‘Beheer en beheers de bezoekersstroom’

Beheers en beheer de bezoekersstroom en de rust in Kinderdijk keert weer terug. En vergeet vooral niet de dorpelingen te betrekken en gebruik te maken van hun kennis en creativiteit. Dat is in een notendop de uitkomst van het eerste huiskamergesprek in Kinderdijk.

Voor de inwoners die aanwezig zijn bij het eerste huiskamergesprek met wethouder Arco Bikker staat één ding als een paal boven water. De identiteit, eigenheid en aangezicht van het dorp Kinderdijk moeten behouden blijven en waar nodig versterkt worden. De bewegwijzeringskar die in april ter hoogte van Molenstraat 155 geplaatst werd (vlakbij de SWEK) kon daarom niet bepaald op juichende reacties rekenen. Het tijdelijke parkeerverwijssysteem stuurt toeristen naar beschikbare parkeerterreinen in en rond Kinderdijk.

De grootte van de tekstkar en de plaats in Kinderdijk leidde tot protest bij de dorpsbewoners. Bovendien voelden ze zich door het nieuws verrast via de media. Inmiddels is de kar weggehaald en komt er een vast parkeerverwijsbord voor in de plaats. Parkeerwachters draaien dit bord als het terrein bij de SWEK vol is.

“Het was een overkill gezien de behoefte”, beaamt David Louwerse, programmamanager van het gebiedsperspectief, die ook bij het huiskamergesprek is aangeschoven. “Parkeerwachters kunnen gemakkelijk met pionnen aangeven dat het parkeerterrein bij het SWEK vol is.” De grootte van het bord had te maken met de beperkte keuze. “Er was maar één formaat bord dat op elektriciteit werkte en waarbij de tekst draadloos kan worden aangepast. Op het moment dat je een vaste opstelling maakt, is het mogelijk een kleiner bord te gebruiken, dat je passend kunt maken in de omgeving.”

Wethouder Arco Bikker snapt dat de Kinderdijkers hier liever van tevoren over geïnformeerd waren. Arco: “Het duurt soms te lang als iedereen het eerst met elkaar eens moet worden. Soms moet je stappen durven zetten. Onderliggende pijn is dat mensen zich niet gehoord voelen.” David: “We zijn te laat begonnen met het visitormanagementplan. Voor het plan van 2020 nemen we langer de tijd, zodat we een paar maanden hebben om hierover te praten”, belooft Louwerse.

Lees hier het complete verslag